Verslag van Uitje O.S.M. op 9 mei 2017 naar Sruisvogelfarm

OSM dagtocht “Struisvogelfarm, dinsdag 9 mei 2017

Tussen 10:00 en 10:30 liep de zaal vol in de kantine van de Schans. Wie wilde dronk nog een kop thee of koffie. Door onze secretaris en het personeel uitgezwaaid, vertrok de bus rond 10:30 richting Zaltbommel. Een hartelijk welkom van de Gelderse chauffeur  Bart werd gevolgd door wat wetenswaardigheden:

  • Pleisterplaats ‘ De lucht ‘ bestond 2000 jaar geleden al. Hier zijn veel Romeinse voorwerpen opgegraven.
  •  De snelweg af bij Zaltbommel langs schoenmakerij de Gamersche Poort.
  • Over de dijk naar Gameren, een Protestantse Gemeente.
  • Door een kunstenaar gemaakte betonnen bulldozer, geïnspireerd door de vele bulldozers, die nodig waren bij het ophogen van de dijk.
  • Over smalle dijken, net breed genoeg voor twee auto’s, de Bommelerwaard in een prachtige omgeving naar Nieuwaal en Zuilichem, veel groen en water.

Via de snelweg en rondweg om Tilburg om 12.15 uur bij de Struisvogelfarm, de bus uit naar een mooi gebouw waar tafels gedekt stonden met een blauw servies voor de lunch.

Na een broodje ham of kaas, daarna broodje kroket en verrassend ook nog een sneetje krentenbrood, glaasje fris, natuurlijk ook thee of koffie. Echte ambachtelijke broodjes.

Om 13.00 uur het gebouw verlaten naar de overkant in een andere locatie, drie videofilms over struisvogels. Van de huis (nopjes-kenmerk waar de veren hebben gezeten) wordt leer gemaakt. Aan ons geshowed: portemonnees, schrijfetui’s, tassen en zelfs een korte jas, door Ria aangedaan voor een modeshow. Ook van de huid van de poten wordt leer gemaakt,  die is dik en hard, goed om riemen van te fabriceren.

Het vlees van de struisvogel voor consumptie. Van de eieren wordt advocaat  gemaakt, die wij in een klein glaasje mochten proeven. Eieren die niet bevrucht zijn, laat men leeg lopen en ook daar worden leuke dingen van gemaakt. De schaal van het ei is dik en hard.

Om 15.00 uur naar buiten, even de benen strekken om de struisvogels in het echt te zien


Na een bezoek aan de winkel met artikelen van struisvogelveren (plumeaus), beschilderde eieren , weer terug naar de zaal voor koffie of thee met een koek.

Om 16.15 uur weer in de bus naar ‘De Riddershof’ in Tilburg, waar wij om 17.00 uur aankwamen voor het diner. Soep vooraf, warme maaltijd en ijs toe.


Om 19.00 uur de bus in voor de terugreis. Voor chauffeur Bart werd door de voorzitter wat ingezameld en overhandigd, ontvangen met een woord van dank.

Het bestuur heeft weer eens voor een interessante locatie met lunch en diner verzorgd zodat wij allemaal een gezellige, gemoedelijke en sfeervolle dag hadden.

Onze hartelijke dank voor jullie inzet!!

Noot
Bovenstaande verslag is geschreven door Roos van Genugten.
Onze hartelijke dank hiervoor.

Ter aanvulling: op de komende bingo dagen zal er een doorlopende dia fotoreportage vertoond worden
op een van de televisie schermen in de SCHANS.